Kustwacht redt opvarenden

Kustwacht (4)-001ARUBA — Het Reddings –en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) ontving op vrijdagavond 18 december een melding dat een vaartuig, de ‘Doña Mathilda’ donderdag was vertrokken vanuit Bonaire richting Aruba maar niet was aangekomen.

De Dash-8, het patrouillevliegtuig van KWCARIB werd gelijk ingezet om het vaartuig te zoeken, maar trof niks aan. Op zaterdag kwam een melding binnen van een dril schip de ‘Pacific Meltem ’dat ze een drenkeling aan boord hadden genomen en dat er nog drie drenkelingen zich aan hun ankerketting vasthielden.

Nog een andere dreef in een boei aan de achterzijde van het schip. Ze zaten op ongeveer vijf mijl ten zuidwesten van Aruba. Op dat moment zette de kustwachtcutter ‘Panter’ gelijk koers daarnaar toe. De kustwacht helikopter die aan het zoeken was werd ook verzocht om naar het gebied te begeven.

Eenmaal in het gebied aangekomen, richtte de helikopter zich op de drenkeling die zich achter het schip bevond. Door middel van een ‘heli-redder’ werd de drenkeling uit het water gehaald en vlogen ze direct richting land gezien de drenkeling ernstige verwondingen had doordat hij door een haai werd gebeten. Helaas is deze man bij aankomst op Aruba overleden.

Ondertussen kwam de cutter ‘Panter’ ook in het gebied aan en haalde de andere drie drenkelingen uit het water. Ze hielden zich vast aan een palet en een koelkast. Alle drie zagen er uitgeput uit en hadden lichte verwondingen aan hun lichaam.

Hierna zette de ‘Panter’ koers richting Paardenbaai, Oranjestad waar een ambulance stond te wachten om de drenkelingen over te nemen. Daarna vertrok de ‘Panter’ weer richting het drilschip om de andere drenkeling op te halen. Ook hij werd daarna overgedragen aan het ambulance personeel.

Volgens de opvarenden waren zij met zeven man vertrokken. Tijdens de overtocht was een grote golf van achter binnen geslagen. Het verliep zo snel dat de bark gelijk begon te zinken. Twee van de bemanningsleden konden het vaartuig helaas niet verlaten en verdwenen naar de bodem. De hele bemanning had de Venezolaanse nationaliteit.

Kustwacht (1)-001

Kustwacht (2)-001

Kustwacht (3)-001

Kustwacht (4)-001

Source: 721 news Kustwacht redt opvarenden

LEAVE A REPLY